Choď na obsah Choď na menu
 


Bulharsko

Pobrežie Bulharska má stredomorské podnebie. To znamená, že letá sú suché a zimy mierne. Zvyšok Bulharska má smerom na severozápad viac kontinentálne podnebie. To sa prejavuje studenými zimami a horúcimi letami.

Priemerné teploty vzduchu sa v Bulharsku pohybujú v januári okolo nula stupňov a v júli vystupujú na 21 až 24 stupňov Celzia.Bulharsko patrí medzi krajiny, ktorých životná úroveň neumožňuje širokým vrstvám obyvateľstva vysoký štandard. Preto je vhodné zachovávať opatrnosť. Bezpečnosť sa postupne dostáva na vyššiu úroveň.

Zdravotníctvo nie je na dostatočne vysokej úrovni. Turistom doporučujeme uzatvoriť zdravotné poistenie a pre istotu si overiť, kde môže byť poskytnutá prvá pomoc, prípadne ďalšia zdravotnícka starostlivosť. V rekreačných oblastiach sa situácia v posledných rokoch zlepšila.

Bulharsko má vytvorené dobré podmienky pre turistov na pobreží Čierneho mora, preto väčšina svoju dovolenku plánuje v letných mesiacoch. Pre turistov vyhľadávajúcich horskú turistiku, či horolezecké túry, je výhodné navštíviť Bulharsko počas jari a jesene. Historické pamiatky z rímskych čias sa dajú navštíviť od jari do jesene

Obchodná sieť sa zlepšila predovšetkým v turistických centrách a vo väčších mestách. V menších mestách je zásobovanie stále na nižšej úrovni. Výmenu valút doporučujeme realizovať v bankách.

Hotely v Bulharsku sú rozdelené do 5-tich kategórií. Od * až po ***** hotely.

bulharsko.jpgPláže v Bulharsku sú široké niekoľko desiatok metrov a dlhé aj niekoľko kilometrov. Pláže sú pieskové a prístup do mora býva postupný a mierny, ktorý je vhodný pre rodiny s deťmi alebo seniorov. Na vačších plážach je zvyčajne plavčík, ktorý dozerá na bezepečnosť. Hotelové pláže sú už v cene pobytu, alebo dovolenky a v prípade, že by ste chceli oddychovať pod slnečníkom na inej pláži, tak tu sú slnečníky už za poplatok. Priamo na pláži môžte využiť služby, ako nápoje, občerstvenie za dostupné ceny.

Bulharsko nemá také množstvo pamätihodností ako okolité krajiny, ale napriek tomu sa tu zachovali pamiatky z rímskych čias. Zaujímavé pozostatky sa nachádzajú v meste Plovdiv.
Sofia
 -Národné divadlo z r. 1907
 -Národný palác kultúry
 -Katedrála Alexandra Nevského
 -Bojana - predmestie Sofie - kostol z 11. storočia s nádhernými sakrálnymi maľbami
-Zlaté piesky pri Varne - tradičné prímorské stredisko. V stredisku je novovybudovaný aquapark Aquapolis, ktorý ponúka skutočne obrovské množstvo tobogánov, šmykľaviek, bazénov. Ide o park rozsiahleho typu, kde celodenná návšteva je najlepším riešením pre celú rodinu. Dá sa tu najesť, odpočinúť si a zabaviť sa na bláznivých atrakciách. Otvorený je od 10:00 do 18:00.

bojana.jpg-Šumen - Monumentálny skalný reliéf tzv. Maďarského jazdca Mešita z 18. storočia
-Srebarna - pre milovníkov prírody je úžasnou atrakciou biosfériská rezervácia, ktorá leží okolo -Srebarnského jazera v dunajskej delte. Žijú tu ojedinelé bahenné a vodné vtáky.
-Burgas - mesto s najväčším morským prístavom v Bulharsku. Burgas patrí medzi mestá s bohatou históriou. Je staré vyše dvetisíc rokov.
-Varna - krásne mesto s pamiatkami z Rímskej a Byzantskej ríše, delfinárium
-Nesebar (Nessebar) - starobylé mesto so špecifickou architektúrou. Patrí k najstarším mestám v Európe. Mnohí návštevníci hovoria, že mesto je také zaujímavé, akoby bolo ono samo múzeom. Nessebar je zapísaný v zozname pamiatok UNESCO.
-Madara - reliéf jazdca vytesaný na skalnej stene pochádza z 8. storočia.
-Ropotamo - prírodná rezervácia. Náštevníci tu obdivujú rôzne druhy vtáctva a korytnačky.
-Národný park Pirin - sa nachádza v juhovýchodnom Bulharsku. Patrí medzi mimoriadne zaujímavé národné parky s pestrou flórou a faunou. Žije tu množstvo divokých zvierat: vlci, medvede, jazveci, líšky. Prírodu krášlia jazierka a vodopády.
 -Najvyššia hora: Musala - 2.925 metrov nad morom
 -Bulharsko je krajinou ruží. Medzi zvláštne miesta, ktoré stoja za návštevu patrí Údolie ruží. V máji a začiatkom júna sa tu koná festival ruží. Zúčastnujú sa ho hlavne mestá Kazanluk a Karlovo. Ruže sa využívajú hlavne v kozmetickom priemysle.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.