Choď na obsah Choď na menu
 


Turecko

-Obyvateľstvo sa skladá prevažne z Turkov a národnostných menšín, z ktorých najväčšie zastúpenie majú Kurdi. Ostatné menšiny tvoria Arabi, Čerkesi, Gruzínci, Gréci, Bulhari a ďalšie národnosti. Prevažná časť obyvateľstva sa hlási k islamu, ale časť vyznáva kresťanstvo a židovské náboženstvo.

Turecko leží na Maloázijskom polostrove a na juhovýchodnej časti Balkánskeho polostrova. Prevažná časť krajiny patrí k Ázii a menšia k Európe. Oddeľuje ich prieliv Bospor a Dardanely a Marmarské more. Turecké brehy obmýva niekoľko morí. Na severe je to Čierne more, na západe Egejské a Marmarské a na juhu Stredozemné more. Turecko susedí s viacerými krajinami. V európskej časti susedí s Bulharskom a Gréckom. V ázijskej časti má spoločné hranice s Gruzínskom, Arménskom, Azerbajdžanom, Iránom, Irakom a Sýriou. 

V turistických centrách je bezpečnosť na vysokej úrovni. Celkovo sa bezpečnostná situácia v Turecku v poslednom desaťročí výrazne zlepšila.

Zdravotníctvo je na dobrej úrovni. Keďže zdravotné služby sú platené, je vhodné zabezpečiť si zdravotné poistenie ešte pred cestou.turecko.jpeg

Turecko patrí medzi krajiny, kde je leto veľmi dlho. Preto je vyhľadávanou destináciou od skorej jari do neskorej jesene. Vnútrozemie je vhodnejšie navštíviť mimo letných mesiacov, pretože cez prázdniny tu bývajú  úmorné horúčavy.            

V Turecku sa dá dobre nakúpiť. Pri nákupe treba dodržiavať obchodnícke zvyklosti a cenu treba dohadovať. Pri dostatku času a nervov sa dajú výhodne kúpiť koberce, kožušiny, ručne vyrábané medené,strieborné.   

Pamiatky a atrakcie           

-Pergamon - Diov oltár, Vykopávky divadla z helénskej doby, Askeleion - antické medicínske centrum, Pergamská knihovňa, Eumenov palác s mozaikami
 -Trója - Mytologické miesto, Schliemannove vykopávky z rokov 1871 až 1890, Trójsky kôň (foto). Historické pramene udávajú ako príčinu Trójskej vojny krásnu Helenu, manželku Meneláa, ktorú uniesol Paris. Pri vchode k turisticky navštevovanému miestu sa nachádza replika dreveného trójskeho koňa a múzeum. Ďalej sú tu vykopávky v niekoľkých vrstvách, kde sa pravdepodobne nachádza palác trójskeho kráľa Priama.
 -Hierapolis - Amfiteáter (foto), Pohrebisko Necropolis, Apolónov chrám, termálne kúpele s možnosťou kúpania
 -Istanbul - mesto, ktoré je bránou medzi dvoma kontinentami: Európou a Áziou. 
 -Chrám Hagia Sofia
 -Palác Topkapi s nádhernými pokladmi (foto)
 -Egyptský bazár
 -Hippodrom
 -Galata - 62 metrov vysoká veža, z ktorej je nádherný výhľad na Bospor
  -Modrá mešita (Blue Mosque) - so šiestimi minaretmi bola postavená v rokoch 1609 až1616      modra-mesita.jpg 
 -Palác Blacherny
 -Cisterna 1001 stlpa
 -Múzeum mozaiky - otvorené  denne okrem utorka
 -Múzeum tureckých kobercov  - otvorené denne okrem    nedele a pondelka.       
 -Archeologické múzeum                                    

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.