Choď na obsah Choď na menu
 


Egypt

Egypt (arab. مصر‎ Misr) dlhý názov Egyptská arabská republika, je severoafrická arabská krajina.

Egypt je turisticky atraktívna prímorská krajina pri Stredozemnom a Červenom mori. Pamiatky svetového významu sú chránené UNESCO. Z obdobia starovek sú najvýznamnejšími pyramídy v Gíze, Údolie kráľov, chrámy v Karnaku, Luxore, Abú Simbel; z obdobia stredoveku (mešity). Problémom zostáva hospodárska zaostalosť, autoritatívny režim s nedostatkom demokracie a islamský radikalizmus. 

Egyptský turizmus doplatil na to, čo je v dnešnom svete bežné – pre médiá je zaujímavé len to, kde sa niečo deje a negatívne správy majú prednosť pred pozitívnymi. Udalosti v Egypte vystriedali v svetových televíziách a novinách nepokoje v Líbyi a cunami v Japonsku. To, že pri Níle sa situácia medzičasom znormalizovala, už nebolo zaujímavé a nikde sa o tom nehovorilo a ani nehovorí. Takže otázky – je to tam bezpečné, resp. tam nepôjdem, lebo to tam môže byť nebezpečné, sú odrazom informácií, ktoré má bežný človek o dianí v krajine.

egypt_01.jpgFrancúzština a taliančina sa najčastejšie ozývali aj v jednom z najnovších a najluxusnejších egyptských letovísk Port Ghalib, ktoré sa nachádza v oblasti Marsa Alam. Port Ghalib je príkladom toho, čo môže vzniknúť, keď má niekto víziu, ale aj dostatok peňazí na to, aby ju realizoval.

Egyptské pyramídy sú jednou z najznámejších pamiatok staroveku.

Už v tej dobe vzbudzovali taký veľký údiv, že boli zaradené medzi Sedem divov sveta. Ako jediný z týchto divov sa zachovali dodnes a sú zároveň i najstarším z nich.

Egyptské pyramídy vystavané z obrovských kamenných blokov patria medzi najväčšie stavby vytvorené ľudskou rukou. Dnes ich je v Egypte evidovaných medzi 80 a 111.Niektoré z nich nie sú väčšie ako kopa kamenia a sú v pomerne zlom stave.pyramida.jpg

Starovekí Egypťania obkladali steny pyramíd leštenými doskami z vápenca a vrcholky zlatom. Väčšina z vápencového obkladu v priebehu vekov z pyramíd opadala alebo bola použitá na iné stavby. Najlepšie sa obloženie zachovalo na Snofruovej Lomenej pyramíde pri Dahšúre, malá časť pri základni na Menkaureho pyramíde alebo na vrchole Rachefovej pyramídy v Gíze.